Pirula Icon Pirula.Net Plague Doctor


Reklám


Magyar/Latin Orvosi Szótár

A Á B C Cs D E É F G Gy H I J K L Ly M N Ny O Ó Ö Ő P Q R S Sz T Ty U Ú Ü Ű V W X Y Z ZsAddison kór

primer krónikus mellékvesekéreg elégtelenség

Mellékvesekéreg elégtelenség, amit primer betegség okoz ami részben, vagy teljesen tönkreteszi a mellékvesét. Ez a glukokortikoidok és mineralokortikoidok csökkent vagy megszűnt termeléséhez vezet. 80%-ban autoimmun betegségek a felelősek ezért, amit a tuberkulózis követ a gyakorisági listán. A betegség ha nincs időben felismerve, halálhoz vezethet. Nőknél gyakrabban fordul elő (enyhén), mint a férfiaknál. Leggyakrabban fiatal és középkorú (30-50éves) felnőtteknél fordul elő.

Tünetek: 1. egyre nagyobb fáradtság, étvágytalanság, és néha súlyvesztés, 2. Alacsony vérnyomás, ami szédüléshez vezethet, 3. Hányinger, hányás, hasmenés, 4. Gyenge izmok, 5. Depresszió és ingerültség, 6. Sós ételek kívánása, 7. A bőr sötétté változása

Mivel az említett változások nagyon lassan mennek végbe, gyakran csak akkor van a betegség felfedezve, amikor vírusos betegség, baleset vagy műtét következtében a szervezet stressznek van kitéve. Ezt a helyzetet Addison krízisnek is szokták hívni, ami egy életet veszélyeztető állapot.

ReklámReklám